Stichting Waterschapserfgoed

Windmotor Baaium uit 1935 gerenoveerd

Windmotor Baaium uit 1935 gerenoveerd De Amerikaanse windmoter uit 1935 vlakbij Baaium is het afgelopen winterseizoen gerenoveerd. Medewerkers van een gespecialiceerd bedrijf uit Leeuwarden hebben de windmotor vorigjaar ontmanteld en meegenomen naar de werkplaats. Eind april is dit mooie waterschapserfgoedobject weer teruggeplaatst in het landschap.

De bijzondere windmotor is gebouwd door de Balkster Jozef J. Mous en is een uniek exemplaar dat behouden is gebleven. De windmotor is een rijksmonument en de Stichting Waterschapserfgoed heeft de plicht om de windomotor in stand te houden. Nu de winmotor is gerenoveerd kan hij weer jaren schitteren in het Fryske lânsskip. 

De Stichtng Waterschapserfgoed heeft nog acht windmotoren van het Amerikaanse type in eigendom die allemaal het predicaat rijksmonument hebben. Drie keer per jaar gaan specialisten bij de windmotoren langs om bewegende delen te smeren en te kijken of er ook tussentijds onderhoud nodig is. Zo blijven al deze unieke exemplaren werkend en zichtbaar in het landschap. 

Foto's van het terugplaatsen zie: Windmotor Baijum · Stichting Waterschapserfgoed

12 mei 2021