Stichting Waterschapserfgoed

Gemaal Zwagermieden

Mieden 2 (nabij)
9271 VD Zwagermieden
Het gemaal Zwagermieden werd gebouwd aan de Petsloot door het waterschap Zwagermieden en de Triemen in 1954. Oospronkelijk was het een dieselgemaal; kort na de bouw is het omgezet in een elektrisch gemaal. Waarschijnlijk in 2007 wordt de aanwezige en nog functionele trafo uitgeschakeld.
Zowel het casco als het interieur bezitten een hoge mate van gaafheid (authenticiteit). De score geeft aan dat het gemaal ook architectonische en cultuurhistorische waarden bezit, die de status van gemeentelijk monument rechtvaardigen. 

Het gemaal Zwagermieden is opgetrokken met rechthoekig grondplan, in steens metselwerk in staand verband. De helderrode stenen zijn op veel plaatsen geschilferd. Het gemaal bezit zeven lange getoogde vensters, een dubbele deur en een stalen deur met bovenlicht. De korte gevels bezitten topgevels welke zijn afgewerkt door middel van een rollaag en gestuucte aanzetstukken. De langgevels zijn aan de bovenzijde verspringend verbreed. De goot ligt hierdoor op het metselwerk en dat is een kwetsbare constructie. Boven het maaiveld is het gemaal voorzien van een rollaag. De kap (zadeldak) is bedekt met een natuurrode verbeterde gebakken holle pan. De gehele kap is gesloten.