slidersliderslidersliderslider
slidersliderslidersliderslider
sliderslidersliderslider
<< Terug naar de categorie: Molens

Windmotor Mantgum

Adresgegevens

Hegedyk 1 (bij)
9022 BW Mantgum

Route naar Hegedyk 1 (bij), 9022 BW Mantgum
Voorbeeld: Hegedyk 1 (bij), 9022 BW Mantgum
Omschrijving

Geschiedenis
Het waterschap De Oosterwierumer Oudvaart (ca. 3400 ha) werd opgericht in 1918. Hij ging ertoe over het waterschapsgebied te verdelen in vijf bemalingskringen. Er werden vijf windmotoren gebouwd om deze gebieden te bemalen. Zij vervingen in totaal 58 traditionele windwatermolens. De naar Amerikaans model ontstane windmolen van het type Herkules Metallicus Windturbine is in Duitsland gefabriceerd door de Vereinigte Windturbine Werke AG te Dresden. De molen, gebouwd in 1920, werd geïmporteerd door de Rotterdamse handelsmaatschappij R.S. Stokvis & Zonen Ltd. De molen heeft een belangrijke ensemblewaarde samen met de nog bestaande windmotoren van Kleiterp en Weidum, die ook gebouwd zijn om De Oosterwierumer Oudvaart te bemalen.

Complex
Diverse inlaten en schuiven in de directe omgeving.

Situering
Veel waterlopen zijn in het kader van een ruilverkavelingsplan gewijzigd.

Cultuurhistorie
De Amerikaanse windmotor uit het begin van de 20ste eeuw is van algemeen cultuurhistorisch en industrieel- archeologisch belang: - voor de geschiedenis van de industriële archeologie van Nederland, in het bijzonder van die der windmotoren; - voor de ontwikkeling van de vroeg 20ste-eeuwse Nederlandse bemalingstechniek met gebruikmaking van Amerikaans model windmolens; - als molentype kenmerkend voor de fase tussen windmolenbemaling en motorbemaling.

Bouwkundige elementen
Deze grote amerikaanse windmotor is een rijksmonument en een markant herkenningspunt in het vlakke en uitgestrekte weidegebied van de voormalige Middelzee.

.