slidersliderslidersliderslider
slidersliderslidersliderslider
sliderslidersliderslider
<< Terug naar de categorie: Gemalen

Gemaal Tsjaerddyk

Adresgegevens

Tsjaerddyk
8773 KM Folsgare

Route naar Tsjaerddyk, 8773 KM Folsgare
Voorbeeld: Tsjaerddyk, 8773 KM Folsgare
Omschrijving

Het waterschap It Marlan werd in 1926 opgericht met als doel het verbeteren van de waterbeheersing in het gebied. Het waterschap, ruim 800 ha groot, was verdeeld in 3 bemalingskringen. De kring Folsgare (395 ha) werd bemalen door dit gemaal, dat in december 1927 in gebruik werd gesteld. De architect was A. Hoekstra uit Sneek.


In de jaren '90 is het gemaaltje beoordeeld in het kader van het MIP onder nummer FR-WYM_131. Het is toen niet geselecteerd voor rijksmonument. Vanwege de beeldwaarde, de architectonische waarde en de cultuurhistorische waarde is dit gemaal echter wel van provinciaal belang.


Het gemaaltje Tsjaerddyk bezit een vierkant grondplan en is met steens metselwerk in staand verband opgetrokken. Het metselwerk van gele bakstenen bezit platvol voegwerk en bezit aan boven- en onderzijde hoge uitspringende rollagen. Drie zijden zijn volledig gelijk en bezitten een horizontaal stalen raam met roedenverdeling. Aan de voorzijde zit een houten deur als toegang. Het markante tentdak bezit een groot overstek en een ventilatiekap in de nok. Het dak is voorzien van natuurrode gegolfde Friese gebakken pannen. Aan de onderzijde van de kap zit een kunststof mastgootje.

.