slidersliderslidersliderslider
slidersliderslidersliderslider
slidersliderslidersliderslider
NIEUWS
29 april 2016
Nationale molen en gemalendag 2016

De Nationale Molen en Gemalendag wordt gehouden in het Pinksterweeken op 14 en 15 mei 2016. Ook de

11 januari 2016
Midwintermalen molen Cornwerd

Zaterdagavond 23 januari 2016 is de Cornwerdermolen geopend van 16.00 tot 21.00 uur voor het

30 november 2015
Gerestaureerde keersluis opgeleverd aan dorpsbewoners Munnekezijl

Zaterdagmiddag werd de gerestaureerde keersluis opgelverd aan de dorpsbewoners van

<< Terug

Open monumentendag en Friese Molendag

Datum: 2 september 2014
Op Open Monumentendag zet Nederland massaal de deuren open. Dit jaar wordt Open Monumentendag gehouden in het weekend van 13 en 14 september a.s. Maar in dat weekend wordt op zaterdag ook de 16de Friese Molendag georganiseerd. Ook de Stichting Waterschapserfgoed is dat weekend actief. Zo zijn de rietkapmolens in Cornwerd, Oudkerk en Huins voor het publiek toegankelijk en de Amerikaanse windmoter in Weidum is ook te bezichtigen.


In de molen van Cornwerd wordt u ontvangen door de molenaars Martin de Jong en John Hutchinson. Zij laten zaterdag en zondag de molen draaien van 10.00 tot 16.00 uur. Op zaterdag ontvangt molenaar Durk Posthumus u graag in de molen van Huins en molenaar Eeuwe de Vries verwelkomt u in de molen Oudkerk. Voor het draaien van de molens moet er wel voldoende wind staan.


Molens spelen een belangrijke rol in het waterbeheer in Friesland. De molens van de Stichting Waterschapserfgoed kunnen onder extreem natte omstandigheden worden ingezet om wateroverlast in de polders te voorkomen. Als er op de Friese Molendag voldoende wind staat dan draaien de molens en zijn ze volop in werking. U kunt dan met eigen ogen zien met welke hoeveelheden per minuut de molens het water kunnen malen.


Naast de hiervoor genoemde molens heeft de Stichting Waterschapserfgoed nog meer bijzondere monumenten in eigendom. Op de kaart Erfgoed objecten zijn deze overzichtelijk weergegeven met daar bij de adresgegevens. U kunt via diezelfde kaart eenvoudig uw route plannen om er naar de monumenten toe te rijden.

Open monumentendag en Friese Molendag

.