slidersliderslidersliderslider
slidersliderslidersliderslider
slidersliderslidersliderslider
NIEUWS
29 september 2017
Historische betekenis schans Oostmahorn versterkt

Oostmahorn was in een grijs verleden een schans, een verdedigingswerk tegen muitende schepelingen,

8 mei 2017
Kruitkelder Napoleonshokje Oostmahorn in restauratie

De oude kruitkelder in de voormalige zeedijk bij Oostmahorn wordt gerestaureerd. Het gewelf van de

29 april 2016
Nationale molen en gemalendag 2016

De Nationale Molen en Gemalendag wordt gehouden in het Pinksterweeken op 14 en 15 mei 2016. Ook de

<< Terug

Expositie windmotoren geopend door voorzitter Stichting Waterschapserfgoed

Datum: 26 mei 2014
Afgelopen vrijdagavond heeft Bertus Mulder, voorzitter van de Stichting Waterschapserfgoed, de expositie over windmotoren geopend in het Frysk Lânboumuseum in Earnewâld.Directeur Henk Dijkstra van het landbouwmuseum kon ruim veertig genodigden welkom heten om de opening van de expostie bij te wonen maar ook om als eersten de speciaal gemaakte documentaire 'Stielen Reuzen' te zien. Omrop Fryslân heeft een prachtige documentaire gemaakt over deze karakterestieke bouwwerken die nog op een aantal plaatsen in Friesland in volle glorie zijn te bewonderen.

In Nederland zijn er nergens zoveel van deze typische Amarikaanse windmotoren geplaatst dan in Friesland en er geen provincie waar er noch zovee overeind staan. Helaas zijn er nog een aantal die helemaal verroest zijn en als een hoop oud ijzer een aandenken zijn aan het verleden. Andere windmotoren zijn met liefde voor cultuurhistorie, gerestaureerd of gerenoveerd. De documentaire vertelt het verhaal van de Amerikaanse windmotoren in Friesland; stalen reuzen die de polders in Friesland droog hielden.

Bij de introductie begin 1900 werden deze stalen reuzen nog betiteld als horizonvervuiling, maar vandaag de dag zijn het karakterestieke objecten en niet meer weg te denken uit het Friese landschap.'Stielen reuzen' is een collage van verhalen die verbonden zijn aan dit bijzondere stuk Amarikaanse techniek uit de 19e en 20ste eeuw. Verhalen over water en wind, over teloorgang en behoud. Over de geschiedenis en de ziel van een bijzonder stuk monumentaal erfgoed in Friesland.
De documentaire hier te bekijken.


De expositie over de windmoteren is te bezichtigen tot 1 november 2014 in het Frysk Lânbouwmuseum in Earnewâld.

Expositie windmotoren geopend door voorzitter Stichting Waterschapserfgoed

.