slidersliderslidersliderslider
slidersliderslidersliderslider
slidersliderslidersliderslider
NIEUWS
29 september 2017
Historische betekenis schans Oostmahorn versterkt

Oostmahorn was in een grijs verleden een schans, een verdedigingswerk tegen muitende schepelingen,

8 mei 2017
Kruitkelder Napoleonshokje Oostmahorn in restauratie

De oude kruitkelder in de voormalige zeedijk bij Oostmahorn wordt gerestaureerd. Het gewelf van de

29 april 2016
Nationale molen en gemalendag 2016

De Nationale Molen en Gemalendag wordt gehouden in het Pinksterweeken op 14 en 15 mei 2016. Ook de

<< Terug

Amerikaanse windmotor Lytsewierrum onthoofd

Datum: 28 mei 2014
De Amerikaanse Windmotor bij Lytsewierrum wordt op woensdag 4 juni a.s. tijdelijk onthoofd. Het schoepenrad en de 14 meter hoge stalen toren worden deels vervangen en opnieuw voorzien van een coating om roestvorming te voorkomen. Ook het mechaniek van de molen wordt gerestaureerd. Ondanks dat de eigenaar, de Stichting Waterschapserfgoed, de molen bij Lytsewierrum goed onderhoudt, is het noodzakelijk dat het hele gevaarte van de onderbouw af te takelen en te vervoeren naar een specialistisch bedrijf in Leeuwarden om daar te worden behandeld.


De windmotor bij Lytsewierrum werd in 1922 gebouwd en is voor het laatst gerestaureerd in 1998. De molens staan natuurlijk dag in dag uit in weer en wind en trotseren soms flinke stormen. Dat eist zijn tol. Overigens staan op verschillende plaatsen in het Friese landschap nog stalen windmolens die vroeger de polders droogmaalden. Deze molens zijn herkenbaar aan het grote blinkende schoepenrad dat op een stalen mastconstructie ver boven het maaiveld uitsteekt.


De Stichting Waterschapserfgoed heeft negen van deze Amerikaanse windmotoren in Fryslân in eigendom. Al die molens hebben de status van rijksmonument. Met veel zorg worden die culturele erfgoed objecten onderhouden en niet minder belangrijk, door vrijwilligers draaiende gehouden. Mede dankzij financiële steun van Provinsje Fryslân is het mogelijk om de molen bij Lytsewierrum dit jaar te laten restaureren. Na de restauratie zal de molen weer jaren lang weer en wind kunnen trotseren en als het moet, water uit de polder kunnen wegmalen.


Mei stipe fan:


Amerikaanse windmotor Lytsewierrum onthoofd

.